Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fællesskabet er i fokus: Når måltidet bliver en social aktivitet 

Af Pernille Søborg

Social dining er et fænomen, man efterhånden finder over hele verden. Danske spisesteder er de seneste år begyndt at adoptere konceptet, og flere vil gerne nyde et måltid, hvor fællesskabet er i fokus. Det kan man på Restaurant Basso i Aarhus – også i en tid, hvor social afstand er en dyd.

 

Bag Aarhus Teater, blot et stenkast fra åen og lige ved siden af Aarhus havn ligger Skolegade. En gade, der kan bryste sig af flere forskellige restauranter, et spillested, barer og natklubber. Heriblandt finder man i husnummer 21 restauranten Basso Aarhus, der kom til i efteråret 2017 og hører til restaurantkoncernen, DiningSix, der også står bag restauranterne KöD og Klokken. På Basso serveres der italiensk inspireret mad ud fra et koncept, der hedder social dining – og som aarhusianerne har taget til sig. 

 

Fællesskabet er i fokus: Når måltidet bliver en social aktivitet 

 

”Kom indenfor”

Præcis klokken 17 åbner den blommefarvede dør for restaurantens første hold af gæster. De bliver budt velkommen af aftenens tjeneransvarlige, Pernille Jacobsen, der sammen med fire andre tjenere står for servicering af gæsterne.

 

”Velkommen til og kom ind i varmen. Hæng gerne jeres overtøj her, og I kan spritte hænderne her,” siger hun, mens man tydeligt ser smilet igennem det klare visir, der under tiden fungerer som både gæsternes og personalets tryghedsgaranti på Basso – og alle andre spisesteder landet over.

 

De første fire borde bliver fordelt i både kælderen og stueetagen. Der er god plads og endnu lurer en afslappethed og ro, mens fire af tjenerne sætter kursen mod hver sit bord for at præsentere stedet, konceptet og menuen:

 

”Vi serverer italiensk inspireret mad ud fra et social dining koncept. Det betyder, at jeg placerer maden midt på bordet, præsenterer, hvad I får at spise, og så får I selv lov at tage over på tallerkenen, dele og smage på de forskellige ting,” fortæller Pernille til det ene bord.

 

Mad som social aktivitet

Når man sætter sig til rette i stolene hos Basso som gæster, skal man ikke forvente at få serveret hver sin pizza eller pasta, selvom det for mange er svaret på italiensk mad. På menukortet finder man i stedet mad inddelt i forskellige kategorier – snacks, kolde retter, varme retter og desserter – og to sammensatte menuer. De sidstnævnte består af 10 og 13 serveringer, som kommer af henholdsvis fire og fem omgange.

 

Ifølge tjeneren er de to menuer det mest populære valg. Serveringerne bevæger sig bredt i Bassos menu, og de bliver tilpasset til det antal gæster, man er ved bordet. Konceptet kræver, at man bruger længere tid, og det gør måltidet til en oplevelse, hvor smag og sociale relationer går hånd i hånd. Man spiser ikke kun sammen med andre, men man deler oplevelsen omkring maden. Det siger lidt sig selv, da man jo spiser det samme – vel at mærke hvis hele bordet vælger den vej.

 

Aftenen udvikler sig

Omkring klokken 18.30 – halvanden time efter Basso åbnede dørene for første hold gæster – er der kun få ledige borde tilbage i restauranten. Venter man en time mere, er alle sæderne besat. Der er indført mange krav og restriktioner på danske spisesteder som følge af COVID-19, og trods den større afstand mellem bordene, er der alligevel god stemning. Man kan høre folk, der griner, snakker og skåler til maden.

 

Nogle borde har lige fået serveret og præsenteret aftenens dessert, mens andre sidder med deres drikkevarer og venter spændt på snackserveringen. De fem tjenere bevæger sig mellem bordene, baren og køkkenet. De balancerer service, mad og drikkevarer, mens de griner og smiler med hinanden og gæsterne.

 

”Tak for i aften”

Aftenens hold af gæster bruger alt mellem to og fire timer på at gennemføre Bassos sammensatte menuer. Da klokken nærmer sig 22, er det tid til, at gæsterne må slå vejen hjem – på trods af at man tydeligt fornemmer, der stadig kunne være gang i både besøgende og baren til længere ud på aftenen.

 

”Tak for i aften, og kom godt hjem,” kalder en tjener efter det sidste bord, som forlader restauranten få minutter før den pålagte lukketid.

 

Borde bliver hurtigt tørret af og dækket op, rent service sættes på plads, baren lukkes og kassen tælles op. Efter en halv times tid sænkes lysene, og dørene låses til Skolegade 21, der står klar til at rumme et nyt hold gæster aftenen efter. 

 

Del artikel

Andre læser også