Energimuseet i Bjerringbro

I forbindelse med Kultursektionen har vi været et smut i Bjerringbro for at besøge Energimuseet. Energimuseet har eksisteret siden 1982 (under navnet Elmuseet, de skiftede navn i 2011).

 

Museet  ligger smukt ved Tange vandkraftværk, mens Gudenåen i bogstaveligste forstand bugter sig gennem museet. Energimuseet er et slags frilandsmuseum, da det strækker sig over et stort område med 11 bygninger, hvor man skal udendørs for at komme fra et sted til et andet. Den dag vi besøgte Energimuseet  var det forholdsvis lunt, det var tørvejr og vindstille – en perfekt dag til et besøg.

 

De store naturkræfter

Det er vigtigt at holde sig for øje, hvilken slags energi, der her er tale om: Det er den store slags, den der involverer naturkræfter og altså ikke den slags, der handler om kulhydrater. De store energikilder er så til gengæld rigt repræsenteret. Der er både vand, vind og sol. Desuden er Tange vandkraftværk i brug, så autenciteten bliver til at tage og føle på.

 

Der er brugt mange kræfter på at formidle emnet energi og det lykkes langt hen af vejen, både visuelt og med lyd. Alle sanserne er i brug, når man går rundt i de forskellige udstillinger. Man behøver ikke at have en naturvidenskabelig baggrund for at få noget ud af et besøg på Energimuseet. Målgruppen er  hovedsageligt børn, unge og deres familier. Men der er noget at se på for alle aldre.

 

Moderne tilgang til formidling

Der er gjort meget for, at man kan tage på udflugt som børnefamilie i weekenderne og skoleferierne. Energimuseet er ambitiøs angående formidlingen om energi, de gaber over et bredt spektre. Skal man komme med kritik kan det her være, at fordi de favner så bredt går de heller ikke 100 % i dybden, men det gør ikke noget for det så ville blive for fagspecifikt og muligvis hægte en del af publikum af.

 

Hvis man tænker på museet som en enhed, der formidler hvordan tingene har været i fortiden, så tager man fejl. Selvfølgelig er der den gængse museumsdel, der viser hvordan energi er blevet håndteret og behandlet i ”gamle dage”. Folkene bag Energimuseet gør meget for at oplyse om energi og klima med det formål for øje, at flere skal interessere sig for emnet og naturvidenskab i al almindelighed. I denne tid, hvor klima fylder godt op på dagsordenen, både i Danmark og i det globale samfund, er Energimuseet en god kilde til viden.

 

Sciencecenter og interaktive udstillinger

Den nye direktør, Anders Dahlstrup kommer fra Aarhus Festuge. Han er opmærksom på, at Energimuseet skal finde sine ben for at gøre sig mere interessant og ikke mindst udvide. Det er ifølge direktøren vigtigt, at museet fremstår moderne og ikke kun som et monument over hedengangne tider. Derfor arbejder Energimuseet i forskellige formidlingsformer for at skabe en sammenhæng for viden om klima og moderne energi og inddrager både fortiden, nutiden og fremtiden.

 

Energimuseet er ikke et museum, hvor man går fra den ene glasmontrer til den anden og ser på gamle artefakter – dette nostalgiske element findes naturligvis, f.eks. kan du se Bohrs atomaccelerator og Gedsermøllen, som er den første moderne vindmølle, men det er meget mere end det.Oplevelsesmuseum og sciencecenter med aktiviteter og interaktive udstillinger gør, at hele familien er tænkt ind i museumsbesøget, som, fordi det strækker sig over et stort område, også indeholder gåtur i skoven og langs den idylliske Gudenå. Størrelsen er også grunden til at der aldrig er overcrowded, selv ikke på de allermest besøgte dage.

 

En rask vandkamp

Direktør Anders Dahlstrup understreger, at museet ikke er lokalhistorisk og vil gerne have, at man er klar over, at et besøg på Energimuseet er lærerigt, men samtidig hyggeligt. Han er klar over, at museet skal gøre sig interessant for at få gæsterne til. Derfor er der iværksat mange forskellige aktiviteter, man kan prøve på egen hånd. For eksempel  en ”vandkampsbane”, hvor man kan skyde på hinanden med dertilhørende vandgeværer. Der er også  lavet en vandbane, og der er endda indkøbt waterballs, de store gennemsigtige plastikbolde, hvor man kan være indeni og forsøge at balancere på vand. Der er lavet et smartphoneløb, som er et slag orienteringsløb eller en skattejagt om man vil, dog uden præmie.

 

Museet har også et bredt udvalg af temaer. I alle weekender og ferier er der aktiviteter tilknyttet disse temaer. Det kan være Droneweekend, Elbil-tema, energi i  1950’erne og meget andet. Blackout! er årets faste udstilling og handler om, hvad der vil ske hvis hele det elektriske system går ned og hvor sårbare og afhængige vi er af computere, telefoner og alt muligt andet, der har med elektricitet at gøre.

 

Under 18 år er gratis

Vi har at gøre med et dejligt sted, men de har en nogle udfordringer, som kan være svære at kontrollere. Primært fordi man skal udendørs er man afhængig af vejret.Ydermere er der ikke offentlig transport, der kører til museet, så gæsterne skal sørge for egen transport. Kommer man i bil er parkeringsforholdene til gengæld gode.

 

I forhold til forlystelsesparker, tivoli, sommerland m.m. er et besøg på Energimuseet billigt.Børn og unge under 18 år er gratis og der er både studie- og pensionistrabat. Desuden er der både kørestol- og barnevognsvenlig, så der er ingen grund til at udflugten ikke skal gå til Bjerringbro, for Energimuseet er helt sikkert et besøg værd.

 

Skrevet af Gry Scavenius Bertelsen, gsb@aarhusupdate.dk

 

Tilmeld nyhedsbrev