Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup

På Djursland ligger Danmarks Landbrugsmuseum. Et levende museum, som er vedkommende for de fleste danskere. Museet forsker, formidler og bevarer landbrugets og madens kulturhistorie.

 

Danmark har igennem tiderne defineret sig selv som en landbrugsnation, og i den globale verden, vi nu er en del af, er det vigtigt med et sted, som viser historien bag dansk landbrug og mad.

 

Det er levende kulturarv, hvilket betyder, at museet bevarer og formidler de gamle danske kultur- og nytteplanter og de gamle danske husdyrracer. Gl. Estrup har desuden lavet et samarbejde med Food Organisation of Denmark, som hedder “Østjyllands Spisekammer”. Her ligger fokus på at fortælle om fødevare- og måltidshistorie. Der er masser af aktiviteter tilknyttet dette emne i form af forskellige events og udstillinger.

 

Teknik, biavl og æbledag

Museet har flere faste udstillinger, for eksempel om den mangfoldige historie om mejeriet, som er helt unik i Danmark, en om kød, der fortæller slagternes historie og danskernes ændrede madvaner i forhold til kød. “Bondeliv” handler om bønderne fra bondestenalderen og frem til de store landboreformer i slutningen af 1700-tallet. Der er også en udstilling om teknik inden for landbruget, maskiner og redskaber, det moderne landbrug og en om biavl.

 

Årlige events

Desuden er der julemarked, æbledag, kulturdag, pløjedag, husflidsdag, landbrugsmesse, historisk dyrskue og plantemarked. Gl. Estrup Landbrugsmuseum har noget for enhver og henvender sig derfor til et bredt publikum, lige fra børn, unge og deres forældre til bedsteforældre og oldeforældre.

 

Djurslands største julemarked

Gl. Estrup har til huse i statens ejendom og har 100.000 gæster om året. Man kan besøge museet året rundt, men det er særligt i skoleferierne, at der er ekstra aktiviteter på programmet, hvor der er særlige arrangementer målrettet til familier.

 

Især julemarkedet skal fremhæves. Det ligger altid den første weekend i advent og er det største og ældste julemarked på Djursland. Her er mange frivillige organiseret i en masse laug: bryggere, mejerister, dyrlæger, biavlere, karle og piger, køkkenfolk, husflidfolk. Mennesker med en masse viden, som gør museet levende. Landbrugsbotanisk have har også hjemme på Landbrugsmuseet på Djursland. Her eksperimenteres med gamle sorter af både nytteplanter og prydplanter.

 

Spis i Den Gamle Stald

I restauranten kan man købe fiskefilet, frikadeller, stjerneskud og røde pølser i et almindeligt prisniveau. Medbragt mad kan nydes rundt om på museet, hvor der er masser af borde og bænke. Er vejret ikke til at spise udendørs, findes der forskellige “madpakkerum”. Der er iøvrigt god mulighed for at komme til Gl. Estrup Landbrugsmuseum med offentlige transportmidler. Kommer man i egen bil, er der gode parkeringsmuligheder på den store parkeringsplads ved museet.

 

Helt unik

Gl. Estrup er et nationalt museum, der arbejder med landbruget og madens kulturhistorie, hvor man kan komme tæt på Den Levende Kulturarv i form af planter og dyr. Der er masser af ting for børn, både legepladser, husdyr, fodring og meget andet.

 

Kulturhistorien, man finder her, er vedkommende. Der er viden og oplevelser for hele familien, og der er så meget at se, at en dag som regel ikke er nok til at se det hele. Landbrugsmuseet vil gerne kendes for at være et besøg værd, og som det eneste museum af sin art i Danmark gør de noget for det.

Skrevet af Gry Scavenius Bertelsen, gsb@aarhusupdate.dk

Tilmeld nyhedsbrev