Kvindemuseet i Danmark

Museet fortæller historien om kønnenes kulturhistorie og om kvindernes frigørelseshistorie og skaber debat om nutiden. Kvindemuseets vision er at være førende dialogskaber om kønnets betydning i samfundet. Kvindemuseet er et af de få af sin art i verden og har internationalt opnået status som model-museum for andre museer. Museet har det mål at skabe nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning historisk, aktuelt og i fremtiden med fokus på kvinder.

 

Først græsrodsbevægelse, nu anerkendt specialmuseum

Kvindemuseet i Danmark er et statsanerkendt, landsdækkende specialmuseum. Bygningerne, som museet har haft til huse i siden 1984, blev bygget som rådhus i 1857, længe før kvinderne fik stemmeret. Efterfølgende var her politistation fra 1941 til 1984.


Kvindemuseet har i årenes løb gennemført mange forskningsprojekter og produceret en lang række særudstillinger af både historisk og aktuel karakter – kulturhistoriske udstillinger og kunstudstillinger. Som landsdækkende specialmuseum har museet et alsidigt samarbejde med museer rundt om i landet/norden/verden. Kvindemuseet opstod som græsrodsbevægelse i begyndelsen af 1980’erne i forlængelse af den nye kvindebevægelse. Museet blev statsanerkendt med finansloven i 1991 og vil gerne kendes for rummelighed, mangfoldighed og kritik af de givne normer. Museet vil sikre, at ingen børn og unge vokser op i den tro, at idealet om kønnenes ligestilling og det medfølgende menneskesyn er naturgivent.

 

Børnehistorie og 100 års jubilæum

På kvindemuseet kan man opleve udstillingen “pigernes og drengenes historier”, som selvsagt er en udstilling om børn. 2015 er 100-året for kvinders stemmeret i Danmark og Kvindemuseet markerer naturligvis jubilæet med udstillinger om emnet året ud. En af udstillingerne handler om den kvindelige fredsbevægelse, der startede i 1915, hvor kvinderne krævede at myrderierne i forbindelse med 1. Verdenskrig skulle stoppe, men som også udmøntede sig ud i hjælp til jødiske børn under 2. Verdenskrig, bedstemormarcher, demonstrationer og rådgivningsfunktion i FN blandt meget andet. En anden udstilling er om unge kvinders stemmeret og der er en udstilling om kvindekamp og satire. Desuden arrangerer museet året rundt forskellige aktiviteter, foredrag og debatter.

 

Caféen 

I kvindemuseets café er der tænkt på de fleste. Caféen har et bredt udvalg, som er 100 % økologisk certificeret. Alt er hjemmelavet. Man kan købe vegetarmad og også mad til glutenallergikere. Priserne er almindelige cafépriser

 

Ligestilling og ideologi

Kvindemuseet ligger centralt midt i Aarhus og det er nemt at komme dertil. Hvis man kommer i egen bil, er havnen og Dokk1 nærmeste parkeringsmulighed.

Museet gæstes årligt af cirka 40.000 personer fra ind- og udland. Målgruppen er primært både kvinder og mænd mellem 25 og 45 år, samt børnefamilier, men alle interesserede kan besøge museet for at få et spændende indblik i en historie, der indtil for 30 år siden var stort set usynlig. Besøg museet for at blive klogere på ligestillingshistorie og –ideologi.

 

Tilmeld nyhedsbrev