//Bøger

Med Åbyhøj og Aarhus i hjertet: Jens Folmer Jepsen roman-debuterer som 63-årig

Åbyhøjeren og tidligere Festugechef springer ud som forfatter med romanen ‘Leroy og Lise’, der foregår i Aarhus

 

Med et nyplukket haveæble i højre hånd kommer Jens Folmer Jepsen gående, og der går ikke længe, inden han sætter tænderne i sensommerfrugten på vores gåtur i de omkringliggende kolonihaver. Med udsigt fra første parket til Aarhus

 

Lokalavisen Aarhus har sat den tidligere festuge-direktør og nyudsprugne roman-forfatter i stævne tæt på bopælen i Åbyhøj for at gå en tur i det område, han sætter så stor pris på. Et område han nævner i sit forord i sin nye og første roman Leroy og Lise, som bliver udgivet af aarhusianske Turbine Forlaget.

 

“Jeg er skideglad for de her kolonihaver, der ligger tæt på vores hus. Nu har jeg tid til at motionere mere, og så løber jeg en rute her to-tre gange om ugen, hvis jeg kan komme afsted med det. Det er i Åbyhøj, jeg er født og opvokset, og jeg synes, det er enormt sjovt, at jeg stadig støder ind i folk, jeg har kendt, fra jeg var helt lille. Så er min historie på en eller anden måde bare endnu mere levende. Det kan jeg godt li’. Jeg kan også godt li’ at have nærheden til centrum. At jeg kan komme derind på gåben,” fortæller den 63-årige multikunstner, der er født på Korsagervej tæt på Åby Kirke.

 

Jens Folmer Jepsen har aldrig forladt Aarhus, dog blev Åbyhøj skiftet ud med Frederiksbjerg, da han læste på universitetet, men han vendte tilbage til bydelen i 1989.

 

Anekdoterne står i kø fra gode gamle Åbyhøj-dage, hvor han gik i parallelklasse på Åby Skole med AGF-legenden John Stampe, som han også spillede fodbold sammen med. En anden, han gik i skole med i Åbyhøj, var Niels Kirkegaard. Sammen står de to bag På Slaget 12-hittet ‘Hjem til Aarhus’, som de fleste kan synge med på.

 

“Ja, den sang gav penge til udbetalingen af vores hus her i Åbyhøj. Og der kommer faktisk stadig KODA-penge fra ‘Hjem til Aarhus’ på en 1.200-1.300 kroner hvert år,” siger Folmer med et efterfølgende smil.

 

En by med vokseværk

Debutromanen hedder ‘Leroy og Lise’, og foregår i Aarhus, der har vokseværk, med et virvar af farverige personer. Bogen indeholder korte kapitler, hvor fortælleren skiftevis er inde i hovederne på Leroy og Lise.

 

 

“Jeg kan godt li’ ting bliver drevet frem på den måde. Det giver en dynamik og nogle sammenstød. Jeg tror egentlig heller ikke, jeg er dygtig nok til at skabe en person, som læseren skal følge. Og så tror jeg også, det ville blive for kedeligt for mig,” siger Jens Folmer Jepsen og fortsætter:

 

“Jeg har jo altid skrevet. Popsange og tv-serier, så jeg synes ikke, det ligger fjernt for mig at skrive en roman. Det har været rigtig sjovt at sidde og skrive den, men der kommer ikke en direkte opfølger til ‘Leroy og Lise’. Men jeg pusler med en anden bogidé, som jeg ikke har lyst til at fortælle så meget om, andet end at den tager udgangspunkt i et Søren Kierkegaard-citat,” siger den tidligere festugechef.

 

Fakta

Jens Folmer Jepsen 

  • Er født og opvokset i Åbyhøj, hvor han i dag bor sammen med sin tv-kendte kone og forfatter Anne Hjernøe og parrets fælles datter Camille.

 

  • Uddannet cand.phil fra Aarhus Universitet og var Aarhus Festuge-direktør fra 2006 til 2015.

 

  • Er forfatter til pop-hits som ‘Hjem til Aarhus, Lis Sørensens ‘Morgensol’.

 

  • Har skrevet og instrueret tv-serier som ‘Kongeriget’ og senest ‘Selfiestan’ med Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt samt ‘Mit liv som Bent’ med Henrik Lykkegaard.

 

  • Har skrevet tekster til revy og teater og har instrueret film om og med C.V. Jørgensen, Klaus Rifbjerg og Peter Sommer.

 

 

Bøger Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev