Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mefisto fylder 15 år: Kyllesbech fandt sine brosten i Aarhus – Latinerkvarteret blev hans skæbne

Af Line Ingwar Karlsen

Fredag den 14. november 2003 blev Mefisto overtaget af kokken, køkkenchefen og kogebogsforfatteren Lars Kyllesbech. Han etablerede sig i lokalerne i Volden. Først som gourmetcafé med inspiration fra Paris. Siden har Mefisto udviklet sig til det, Kyllesbech selv betegner som en luksusbistro – hvad end det så betyder. Men velsagtens en bistro i den bedre ende. I 2016-17 blev restauranten kåret som årets fiskerestaurant i en dansk spiseguide.

 

Gratis Crémant i weekenden

At det nu er femten år siden, at Kyllesbech overtog Mefisto, forstår ejeren ikke. Han er oprindeligt københavner, men er faldet mere til i Aarhus, end mange af de indfødte aarhusianere er. I anledning af fødselsdagen vil vi gerne give lidt tilbage, og derfor skænker vi hele weekenden den 16.-18. november et glas Crémant til alle vores gæster, så de kan lykønske os på behørig vis, fortæller Lars Kyllesbech.

 

En gang kok, altid kok

Vi udspringer af det klassiske køkken, men vi er på ingen måde elitære på Mefisto. Det vigtigste er at give gæsterne en unik oplevelse, hvor de vel at mærke føler sig godt tilpas. Jeg elsker glade gæster. Det betyder alt for min egen arbejdsglæde, fortæller Lars Kyllesbech, der i år også kan fejre sit 40-års jubilæum i kokkefaget. Det er jo en sjat år, men Kyllesbech er på ingen måde træt af at være i branchen. Tværtimod. Han brænder for restaurationsbranchen, og det er der nok stor sandsynlighed for, han bliver ved med. Flere tidligere medarbejdere har sagt, at Kylle, som de kalder Lars Kyllesbech, nok dør, forhåbentlig om mange år under en indkogning af en fiskefond. Kyllesbech er stadigvæk ung. Eller relativt ung. Han er 55 år gammel.

Mefisto fylder 15 år: Kyllesbech fandt sine brosten i Aarhus - Latinerkvarteret blev hans skæbne
Lars Kyllesbech

Mefisto kan blandt andet fejre sin femten års fødselsdag med en nominering i kategorien ”Aarhus’ bedste brunch” ved AOA-prisen Byens Bedste 2018, hvor vinderen udråbes den 15. november. Men fødselsdagen kommer naturligvis også gæsterne til gode.

Mefisto fylder 15 år: Kyllesbech fandt sine brosten i Aarhus - Latinerkvarteret blev hans skæbne

Vi er selvsagt både glade for og stolte over nomineringen. I det hele taget må jeg sige, at lige fra jeg i 2003 kom til Aarhus, hvor jeg nu har fået permanent opholdstilladelse, er både jeg og Restaurant Mefisto blevet taget imod med åbne arme.

 

Englene synger stadigvæk i Latinerkvarteret

Der er sikkert mange, der gennem årene har spurgt sig selv, hvorfor stedet hedder Mefisto – et andet navn for djævelen – når nu maden smager, så englene synger. Det er der imidlertid en ganske god forklaring på:

 

Det var Søren Engbirk og Lars Frederiksen, der i 1995 etablerede stedet som café. Sørens bror stod bag en af byens ældste caféer, nemlig Café Englen. Den kan man lige skimte fra vores vinduer, og de syntes, det var sjovt, hvis Englen og Mefisto på den måde fik mulighed for at skæve lidt til hinanden, forklarer Lars Kyllesbech, der selv er at finde i restauranten stort set hver dag.

 

Nærvær og personlighed

Mefisto har et bredt menukort. Det er nærmere bestemt franske fristelser og fisk, selvom stedet også serverer kød. Men lige så vigtigt at have på menuen er netop nærvær og personlighed, mener Lars Kyllesbech. Foruden at tage sig af det logistiske er han i dag først og fremmest at finde på gulvet i restauranten, mens hans forretningspartner, Dines Eskildsen, er køkkenchef i det daglige.

Mefisto fylder 15 år: Kyllesbech fandt sine brosten i Aarhus - Latinerkvarteret blev hans skæbne
Dines Eskildsen

 

Fakta om Lars Kyllesbech

Egentlig var Kyllesbech i gang med et uddannelsesforløb for at blive brolægger, da han fulgte en pludselig indskydelse. Det holdte ikke så lang tid. Efter det stunt søgte han ind som kokkeelev på det velanskrevne Williams Hotel i Farum – hvor man fik løn i sin elevtid. I løbet af 1980’erne arbejdede han i københavnske toprestauranter på blandt andet Hotel Plaza, på Leonora Christine i Nyhavn og til sidst på Restaurant Nouvelle på Gl. Strand. Her ville man kendes som byens sublime fiskerestaurant, og det lykkedes i begyndelsen af 1990’erne at opnå den eftertragtede stjerne i Michelin-guiden – med en 28-årig Lars Kyllesbech som køkkenchef.

 

Lars Kyllesbech desuden har udgivet Politikens Fiskekogebog og for to siden udkom en ny, udvidet og opdateret udgave. Det kan stadigvæk købes.

Se mere om Mefisto her:

 

Del artikel

Andre læser også