//Tjek Vinen, Vinbar

Nyt i Vestergade: Så fik Aarhus sin første rene naturvinbutik

Reduktivt bliver navnet på en ny natur-vinhandel i Aarhus. Byen får igen en vaskeægte naturvinbutik. Der har været en for nogle år tilbage, men dengang var begrebet naturvin i sin spæde ungdom.

 

Reduktivt går fra hjemløst, omvandrende vinfællesskab til fastboende vinbutik på Vestergade, hvor man fra tid til anden også kan slå bagdelen i sædet og drikke et glas eller en flaske. Dette værende sig til hyldepris, plus proppenge.

 

Enden på nomadelivet

Reduktivt har igennem det seneste år levet en nomadetilværelse, hvor smagninger og pop-up vinbarer derfor er blevet holdt rundt omkring i Aarhus centrum, på forskellige locations. Ideen og formålet har dog hele tiden været det samme; nemlig glæden ved at kunne dele passionen og interessen for vin med naturligt fortegn.

 

Fredag den 11. januar klokken 15.00 slår Reduktivt dørene op i deres nye forretning  i Vestergade 62. Her vil Reduktivt være vært ved et glas ”grumset vin”, hvorefter der vil være mulighed for at købe glas og flasker til særlige åbningspriser.

 

Der mangler et sted for naturvin i Aarhus

Formålet med lokalet er først og fremmest at drive en butik, hvor folk kan få muligheden for at gå i dybden med de bedste, største og sjoveste vine indenfor naturvinens verden, fortæller Rasmus Koller Sørensen. Hvad en sjov vin er for en størrelse bliver spændende at finde ud af.

 

Han mener, at Aarhus mangler et sted, hvor folk kan få lov at dyrke naturvin, og gå i dybden med alle de aspekter, som naturvin kan frembringe. Økologi og biodynamik er ikke nødvendigvis kædet sammen med naturvin. Det er blandt andet en af de misforståede fortolkninger, som vi ønsker at gøre op med”, siger manden bag Reduktivt, Rasmus Koller Sørensen.

 

Ikke “kun” en vinhandel

Foruden at sætte kulør på vinbutikmarkedet i Aarhus bliver Reduktivt også et sted, hvor man kan snuppe sig et glas vin eller finde en flaske på hylden, som man gerne vil drikke i forretningen. ”Vi bliver først og fremmest en butik, og kommer ligeledes ikke til at have sene åbningstider. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan få lov at drikke et par glas eller et par flasker på matriklen. Vi har ikke så mange regler, udover at man bare skal hygge sig”, fortæller Rasmus Koller Sørensen.

Smagninger og private arrangementer

Udover at være et tilholdssted for folk med en interesse for naturvin, vil Reduktivt stadig have stort fokus på arrangementer, smagninger og pop-up’s. ”En stor del af vores virke bliver ligeledes at holde sjove og givende arrangementer. Vi har et stort og skønt netværk i branchen, og det vil være dumt ikke at udnytte dette”, tilføjer Rasmus Koller Sørensen. Skulle du være interesseret i at dykke ned i naturvinens spændende verden, er man mere end velkommen til at booke butikkens langbord til en smagning, eller til en fest i venners lag.

 

Forelsket i naturvin

I de sidste år har han arbejdet intenst og passioneret med præcis den type vin, på forskellige steder i København og Aarhus. ”Jeg arbejder uafhængigt, og har altid gjort det. Det der med at binde sig op på eksklusivaftaler og lignende, det er ganske upersonligt. Jeg køber den vin, jeg godt kan lide, fra de importører jeg godt kan lide at identificere mig med. Efter at have arbejdet hårdt og dedikeret med naturvin i så mange år, er der godt belæg for, at Reduktivt bliver et sted, som omfavner alt det bedste, når det kommer til lige præcis den type vin”.

 

“Vi skal ikke bestemme, hvad der smager godt”

Sympatisk udmelding fra byens nye vinhandler. ”Vi er ikke smagsdommere, og skal ikke vurdere, hvad, du synes, smager godt. Vi skal heller ikke forklejne konventionel vin. Vi er blot store fortalere for ærligt håndværk, frem for industriel storproduktion, men elsker det livlige, spændende, skæve og skøre vin”, fortæller Rasmus Koller Sørensen.

 

Jeg spurgte Rasmus Koller om, hvordan han definerer naturvin. Dertil svarede han;

Naturvin er for mig flere ting. Først og fremmest er det vin, der er lavet med omtanke for natur og medmennesker. Dette gør sig gældende ved så lidt manipulation som overhovedet muligt, både i mark og kælder. Med dette mener jeg, at man eksempelvis i markerne ikke sprøjter med pesticider og andet gift, mens man i kælderen ej heller tilføjer stabilisatorer, som eksempelvis svovl.

 

Det kan lyde generaliserende, men for mig er det også langt mere meningsfyldt at besøge de naturlige vinbønder, frem for de større og langt mere konventionelle bønder. Der er en helt anden energi, følelse og passion, som i hvert fald går rent ind hos mig. At disse bønder oftest ikke varetager mange hektar er fordi, de ønsker at være med i hele processen, og ligeledes ikke har en stor gruppe af ansatte, samt ej heller maskiner til at udføre en stor del af jobbet. Det er for mig ærlighed og kærlighed, hvilket er en super vigtig pointe.

 

Vigtigt er det også, at vi har at gøre med levende vin. Vinen bliver levende, når den ikke bliver stabiliseret. Dermed udvikler den sig naturligt, og man bruger ikke kemikalier for at få den enkelte vin til at udtrykke sig på en bestemt facon.

 

Derfor vil der helt sikkert kunne findes noget til enhver smag. Der sidder nok mange og ryster på hovedet over min beskrivelse af naturvin, og det er jeg skam helt afklaret med. Men man skal huske på, at jeg ikke forklejner det klassiske og konventionelle, og har enorm respekt for folk, der arbejder professionelt med den type af vin. Min smag er bare anderledes, og når alt kommer til alt, handler det jo om, hvad man synes, smager godt!”

 

Følg Reduktivt her:

 

Tjek Vinen Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev