Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny bog: Æblets bidrag til dansk mad– og kulturhistorie

Af anders@sommersangdigital.dk
Bettina Buhl
Bettina Buhl

Årets æblesæson skydes i gang med madhistoriker Bettina Buhl nye bog, ”Æbler – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie.” Her inviteres læserne med på et inspirerende og udbytterigt æblerov, så de er klar til at bruge æblerne i mange forskellige retter.

 

Æblet er ikke til at komme uden om, når man taler om dansk kultur og madlavning. ”Æblet falder ikke langt fra stammen” og ”at bide i det sure æble” er talemåder, der ofte høres. Hjemme hos mormor serveres den klassiske æblekage med makroner og flødeskum, og langt de fleste haver har et æbletræ. I december spises der traditionen tro æbleskiver, men selve æblet er for længst forsvundet fra de fleste æbleskiver.

 

I gamle dage var æblet en vigtig del af de selvforsynende husholdninger, men i efterkrigstiden dalede æblets popularitet blandt danskerne. Eksotiske frugter og færdigproduceret slik er blandt årsagerne til, at det ikke længere er så attraktivt at snige sig på æblerov hos naboen med de lækreste æbler.

 

Men nu, hvor der er større fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og sundhed, har danskerne igen fået øjnene op for frugten, der kommer i et utal af sorter, smagsvariationer og størrelser.

 

Ny bog: Æblets bidrag til dansk mad– og kulturhistorie
Bettina Buhl

 

Det er ikke længere bare et æbletræ, der står i haven. Det er et Ingrid Marie eller Gråsten. Flere og flere danskere sætter sig ind i de forskellige sorters kendetegn og anvendelsesmuligheder. Og for at opnå det største kendskab til æblerne, er det vigtigt at kende æblets historie, mener madhistoriker Bettina Buhl.

 

I bogen ”Æbler – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie” begynder hun i bogstavlig forstand ved Adam og Eva og ender ved nutidens interesse for æbler. Hun fortæller æblets historie i bogens første del, mens anden del består af historiske opskrifter, der er tilpasset nutidens madlavning, hvor æbler spiller hovedrollen. Det være sig i både aftensmaden, lette retter, desserter og bagværk.

 

Ny bog: Æblets bidrag til dansk mad– og kulturhistorie

 

Bettina Buhl er madhistoriker og museumsinspektør i MADENS HUS på Det Grønne Museum. Hun forsker i og formidler madens og måltidets kulturhistorie i Danmark og har skrevet et væld af artikler og bøger. Derudover bidrager hun ofte til tv-produktioner som konsulent, når der skal mad på bordet. Blandt andet i tv-serien Badehotellet.

 

Ting, du måske ikke vidste om æbler:

  • Juleaften eller nytårsaften skal man ryste sine æbletræer og fremsige et Fadervor – ellers bliver næste års æblehøst dårlig.
  • I 1700-tallet mente nogle landbrugskyndige, at ingen mand burde gifte sig eller eje en gård, før han havde kendskab til dyrkning af æbler.
  • Æble kunne få ”sød musik til at opstå”. Et æble var den direkte vej til en piges hjerte. Overtroen lød: Deles et æble med en ung pige, kan det vække hendes elskov. Gives et rødt æble til en kvinde, må hun elske en.

 

Fakta om bogen:

 

Æbler – Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie
Forfatter: Bettina Buhl
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740660326
Sidetal: 312 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

 

Del artikel

Andre læser også