Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Opråb: Hvorfor er brunch så umådelig kedelig?

Af Line Ingwar Karlsen

De fantasiforladte mennesker i de professionelle køkkener findes åbenbart stadigvæk, hvis du skulle være i tvivl. Nu når sommeren langsomt går på hæld, så må de lige nappe en snak om deres brunch eller mangel på samme. Dog bør det nævnes, at der er ganske få spisesteder i Østjylland, som godt kan finde ud af lave noget spændende brunch. Det er vel under 10% af dem, som har brunch på menukortet, som kan lave noget, som både er spændende og smager godt.

 

Personlig holdning

Jeg mener, at smagsnoter og holdninger til mad altid er subjektive og derfor i sidste ende private. Så det er min private smag, du læser om her.

Her i sommer har jeg spist en del brunch. Ofte er det med begge hænder bundet på ryggen eller tæt på. Men ak ja, det er jo hyggelig, og du får, som regel, meget mad for pengene. Ikke nødvendigvis god mad, men meget mad.

 

Hvorfor laver alle det samme?

Jeg fatter ikke, at brunch er et så fasttømret koncept. Er det en naturlov eller hvad? Det meste brunch ligner mere eller mindre hinanden. Brød, æg, bacon, marmelade(ofte fra en stor spand), ost, juice til vanvittige overpriser, lidt pølse, noget skyr (man er jo total kikset, hvis man ikke spiser skyr i dag), mysli og hvis det er rigtig godt, så er der et lille stykke kage, eller noget der ligner til dessert. Nogle gange ser vi brunchbuffeter. Du milde Moses, hvor der er meget mad ved sådanne borde. Selv i Jylland er det stort, og det minder ofte om store ædegilder, hvor målet er at spise så meget som muligt. Ofte, med meget få undtagelser, er det et overvældende syn, som man bør skåne børn og sarte sjæle for.

 

Madame eller monsieur

At så meget brunch ligner hinanden, svarer til at 90% af alle restauranter serverer nachos eller caféburger. Sådan er det heldigvis ikke. Af de 9 caféer og restauranter hvor jeg har spist brunch i denne her måned, er der ingen, du læste rigtigt, ingen som skilte sig ud. I en blindsmag ville det være totalt umuligt at sige, hvilken restaurant maden kom fra, men også hvem der havde lavet det. Ingen signatur, overhovedet. Kønsløst er et ord som kan bruges her. Den eneste lille forskel var, at der var en kvindebrunch og en mandebrunch. Godt tænkt, eller hvad synes du?

 

Er brunch lig med hygge og afslapning?

At brunch efterhånden er blevet noget, vi forbinder med weekend og det at holde fri er en anden sag. Det er på ingen måde det, som jeg har noget imod. Det, at sidde ved bordet længe, spise i lang tid og være sociale, er da meget kærkommen, og den skal vi efter min mening gøre meget mere ud af. Men at det skal foregå over en omgang intetsigende brunch er mig ubegribelig.

 

Hvorfor ikke bruge fantasien?

Der er så mange gode restauranter i Danmark, ikke kun i Aarhus og Østjylland☺. De laver fremragende morgenmad, frokoster og middage, så jeg forstår ikke, de går med på ”efterabe” bølgen indenfor brunch. Gå da all in, og prøv noget nyt. Noget vi ikke har set før. Man kommer sgu da ikke foran, ved at gøre det samme som alle andre. Eller så er der da noget, jeg har misforstået.

 

Hvor svært kan det være?

Hvis man skal bruge begrebet brunch. Det får jeg nok ikke aflivet. Så brug da fantasien, kære kokke. Hvor får jeg fiskebrunch, ostebrunch, japansk brunch, grillbrunch, italiensk brunch, smørrebrødsbrunch. Hvorfor har man ikke noget, som hedder Nordisk brunch. Altså noget, som folk ved, hvad er, og ikke bare noget man skriver på et menukort, fordi man synes, det ser godt ud.

 

Eller forestil dig en brunch, hvor det hele er lavet som burgere. (Æggeburger, osteburger, frugtburger, burger med bacon og oksemørbrad). Måske hotdogbrunch a la det vi så på Foodfestivalen og DM i hotdog sidste år. Det siger sig selv, at det selvfølgelig skal være originalt.

 

I ved det jo godt!

I min lille verden er der ubetinget ros til dem, som kan overraske med noget brunch, som jeg ikke har smagt før. Tænk ud af boksen. I ved jo godt selv, at jeres brunch ofte er håbløs kedelig og ligner naboens og de fleste af jeres kolleger, ikke?

 

Der er jo ikke noget galt i at spise morgenmad klokken 11.00 eller frokost klokken 11.30. Så på en måde er brunch jo et helt overflødigt begreb, som hverken er fugl eller fisk. Nu vil jeg ikke nødvendigvis slagte det. Så grum er jeg heller ikke. Men jeg vil gerne have at hele restaurationsbranchen kigger hinanden i øjnene og spørger sig selv, ”er vi stolte over vores brunch, og vil vi selv spise den?”. Måske kunne man sætte sig ned sammen med sit personale, være ærlige, og komme med nogle bud på hvordan man retænker brunchen. Noget må der gøres i min verden.

 

Tro det, eller lad være. En brunchguide er på vej

Ja, du læste rigtigt. Vi er de sidste par år blevet spurgt adskillige gange, om vi ikke vil lave en brunchguide. Jeg har nægtet hver gang. Men man bliver som bekendt mere blød med alderen. Så nu kommer den. Vi beskriver restauranterne og tager billeder af maden. Så kan I selv dømme. Mange vil tro, at det er de samme billeder, vi bruger, men det er det ikke. Vi har taget billeder af den mad, vi har spist på de forskellige restauranter. Men vi kan jo ikke gøre for, det hele ligner hinanden – også på fotos.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også