Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordet er frit: “Vikaren fra Helvede” tager prisen for løftebrud

Af anders@sommersangdigital.dk
Karsten Honge
Karsten Honge

To vikarer spiller hovedroller i den aktuelle valgkamp. Den ene er angiveligt sendt fra Himlen; den anden kommer muligvis fra Helvede. Og så kom der sørme en tredje “vikar” ind i spillet.

 

Karsten Hønge, “Vikaren fra Helvede”, eller bare den bramfri tømrer fra Fyn, tager i hvert fald ikke sig selv, sine vælgere eller selve demokratiet seriøst.

 

Løftebrud på løftebrud

Poul Nyrup Rasmussen snublede i sin tid i en efterlønsreform, som alle vidste måtte komme. Poul Schlüter fik fejet lidt for meget ind under gulvtæppet og en rigsretssag på halsen – rettet mod partiets nestor, Erik Ninn-Hansen – og Helle Thorning fik aldrig gennemført en betalingsring eller “12 minutter mere”. Rent bluff, om end det lød godt.

 

Men denne manøvre tager alligevel prisen:

 

Det var slet ikke meningen, at SF’eren Karsten Hønge skulle opnå valg for Socialistisk Folkeparti til Europa-Parlamentet. Altså bare en staffage, et farverigt indslag på stemmesedlen, en vandbærer for spidskandidaten Margrete Auken, eller bare en joke, må man forstå.

 

Tillid til kandidaterne

19.687 personlige stemmer rakte alligevel til en plads i verdens største parlament. I et demokratisk valg, hvor borgerne stemmer efter holdning og i personlig tillid til kandidaterne.

 

Men dét pis gider Karsten Hønge godt nok ikke. Undskyld sproget, men han bruger selv et slogan, der opfordrer til “ikke mere pis”.

 

Så da valgsejren var i hus, gav han skyndsomt sit folkelige mandat videre til den aldeles ukendte og uerfarne, 21-årige studerende Kira Marie Peter-Hansen.

 

Klar med bortforklaringer

Bortforklaringerne var klar og serveret, “hun fik jo ganske mange stemmer selv” og så videre, men så var der også lukket for kommentarer fra Karsten Hønge og hans hårdt prøvede pressechef.

 

Karsten Hønges holdning til de demokratiske spilleregler skriger til Himlen. Hvem ellers stiller op – og siger så: “Nej tak – det var bare for sjov – og jeg gider faktisk ikke!”?

 

Den nye vikar i klassen

Man kan diskutere herfra og til juleaften, hvor stress-ramt Stig Grenov, formand for Kristendemokraterne, egentlig er. Han synes at fungere ret okay. Men han sendte en vikar, da tv-stationerne ikke ville acceptere en anden stedfortræder ved partileder-debatterne.

 

Isabella Arendt trækker nu i dén grad stemmer. Kristendemokraterne står nu til at blive repræsenteret i Folketinget for første gang i mange, mange år. Hun forstår i hvert fald at argumentere for partiets mærkesager.

 

Og ja, det er netop hende, der bliver kaldt “Vikaren fra Himlen” – med syrlig hilsen til Karsten Hønge.

 

Ingen havde forudset, at Venstre ville trække hele fire mandater – med den tidligere tv-vært Morten Løkkegaard i spidsen. Men det lykkedes. De færreste havde set De Konservative fastholde et mandat med den aldeles ukendte Pernille Weiss i spidsen. Men det lykkedes også.

 

De fleste havde nok set Dansk Folkepartis fald fra tinderne efter Morten Messerschmidt-affæren… Han skylder sit parti et seriøst comeback ved folketingsvalget den 5. juni, hvis han vil fortsætte en karriere i dansk politik.

 

Ups…

Og ingen havde set SF trække to mandater. Ups, tænkte Karsten Hønge, “Vikaren fra Helvede”. Han opnåede sit øgenavn, da Annette Vilhelmsen var godt i gang med at køre det gamle, socialistiske parti i sænk i 2015. Han skøjtede ind i Folketinget, og har vi det ikke sjovt. Nu stillede han op til Europa-Parlamentet, og næsten 20.000 mennesker stemte på ham.

 

Men dét pis gider han ikke. Det er mere bekvemt at sidde i Folketinget end i Bruxelles.

 

Man må ønske al mulig held og lykke til 21-årige Kira, som fik foræret mandatet, og nu skal tale med store bogstaver i verdens største parlament – og i en valgperiode, der meget vel kan være med til at definere klodens fremtid.

 

Klummen er udtryk for skribentens personlige holdning – og ikke Aarhus Updates

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også