Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

Af anders@sommersangdigital.dk

Fregatten Jylland er genåbnet. Den prangende kulturskat har i årevis døjet med faldende besøgstal, og Corona har ikke gjort situationen bedre. Med en håndsrækning fra Staten og et godt udvalg af aktiviteter ser det ud til at lysne for det levende skibsmuseum. 

 

Torsdag over middag. Trafikken snegler sig afsted på hovedvejen ind til Ebeltoft. Turister strømmer forståeligt nok til byen, der synes at kunne alt. Gamle, brostensbelagte stræder, bindingsværkshuse, kysten og den smukke strand. Der hersker idyl og sydens sol i den lille by i Syddjurs, der huser godt 7.000 indbyggere. Det historiske trofæ, Fregatten Jylland, tårner sig stolt op midt på havnen. Som et gigantisk edderkoppespind ses sejlet på lang afstand og lokker de mange tilrejsende. 

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

Kanonskud, skattejagt og klatring i stormast

Der er en lind strøm af børnefamilier på pladsen ved hovedindgangen. Børn kæmper om at få plads på de store kanoner. Familier går tur på kajen, spiser store is i græsset. Der paddle-boardes og sejles på vandet. Der er ingen kø i informationen trods et pænt antal besøgende. Dagsprogrammet hænger i vinduet. I dag byder blandt andet på kanonskud og oplæg om selvsamme, historiske foredrag på fregatpladsen og klatring i stormasten 22 meter over dækket. Hele familien inviteres på skattejagt, hvor man kan hjælpe skibsdrengen Karl. Vi snupper et skattekort og går ombord.

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

Skibet fra bund til top – Hulskibet og Banjerdækket 

Man kommer ind i skibet via en smal indgang i skibets skrog. Små børn kigger nysgerrigt op gennem det sorte hul. `Tror du, der er uhyggeligt deroppe?´, hvisker en lille dreng til sin mor, der smiler og ryster på hovedet. Vi mødes af en let stank af røg og lyden af bulder og havets susen, som vi står der på nederste etage, Hulskibet, der mest af alt består af træ og planker. ´Er her ildebrand et sted?´, spørger et lidt større barn og kigger rundt. 

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

Vi er hurtigt oppe på Banjerdækket. Pladsen synes pludselig trang. En rekonstrueret ´Fyrbøder Jens´ ´knokler´ i sit fyrrum, mens skilte fortæller, at her normalvis var fyldt med røg. En logisk forklaring på den mystiske røglugt. Vi passerer borde- og bænkeformationer, hvor otte livagtige besætningsmedlemmer er ved at spise deres aftensmad, som den så ud tilbage i 1860, da det daværende krigsskib blev søsat og med et mandskab på ikke mindre end 437 sømænd. Småfolk aer nysgerrigt de genskabte sømænd. ´Har de virkelig været ægte, de her mennesker?´ spørger de måbende, ´og har der været rigtig mad i skålene?´ Spørgsmålene er mange fra de videbegærlige danske, norske og tyske børn, der har indfundet sig. Vi passerer tre sovende sømænd i deres hængekøjer. 

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

3. etage – Batteridækket 

På Batteridækket er møder vi størstedelen af skibets i alt 44 kanoner.  Der går ´røver og soldater´ i drengebørnene, da de ser kanonerne og de tilhørende kugler. Der hoppes og hujes, røres og føles på de kostbare kulturskatte. ´Kanonér Bjørnsen´ og hans mandskab arrangerer deres kanoner, så de er klar til kamp, og ´Orlogskaptajn Holm´ sidder i sit luksuriøse miljø og nyder roen på kontoret. Også han får et klap på skulderen, og vi stiger op på sidste etage og ud i det fri. 

 

4. etage – affyring af kanoner

En dedikeret og energisk foredragsholder er i gang med fortællingen om, hvordan man beskød og bekæmpede fjenden, da Fregatten fungerede som krigsskib. Børn som voksne lytter intenst. Vi inviteres med som aktører. Alle holder vejret. Vi ved, at hele seancen munder ud i affyring af kanoner. 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

´Og nu, mine damer og herre, bedes I alle holde jer for ørerne, for nu kommer det store øjeblik, vi alle har ventet på. Kanonen er klar til at blive affyret, og det vil ikke gå stille for sig!´

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

Med julelys og en vis frygt i øjnene kigger børn på deres forældre. Her er musestille. Klokken er 15.30, og dagen har nået sit absolutte klimaks. Men der sker ikke en dyt! De to medarbejdere knækker sammen af grin og meddeler os, at vi lige er blevet snydt. 

 

´I ser skuffede ud? Ha, ha´, griner den ældre herrer, ´der er kanonaffyring ved Fregattens forende om lidt´. 

 

´Tre, to, én – NU!´ efterfulgt af et kæmpe rabalder, der kan mærkes helt ind i hjertet. Røgen fra kanonen fylder hurtigt pladsen, og stanken af krudt hænger i luften. Stilhed. På et splitsekund overtages tavshed af børnelatter, skrig og skrål. ´Hold kæææft, hvor var det fedt, mand!´

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

Showet er ovre, alle går hver til sit.

 

Øvrige aktiviteter for store og små

Den maritime legeplads er indtaget af børn, mens deres forældre sidder i solen og nyder det fede havnemiljø. Vi køber en is fra Hansen Is og går en tur ud på molen. Teenagere har lokket deres forældre med på en klatretur i stormasten og er ved at få instrukser af deres guide. Skal vi tage på sejlads i Ebeltoft Havn med det gamle passagerskib M/S Tunø eller leje Fregattens lille sejlbåd, Robarkasse NO.1 til en sejltur i Ebeltoft Vig? Vi kan også slå vores eget sømandsreb i reberbanen. Vi vælger museet. Her er fyldt med billeder og genstande, der hver især fortæller en historie om Fregatten Jylland, der både som krigsskib og kongeskib har oplevet alverdens kyster. Senere er det blevet brugt som lejrskoleskib for provinsbørn og er i dag et museum med særudstillinger og aktiviteter for alle. 

 

Reportage: Lærerigt besøg hos Fregatten Jylland i Ebeltoft

 

Fregatten Jyllands gode egenskaber

Fregatten er unik og kan noget helt andet end andre attraktioner, hvor der typisk er fart over feltet. Du tvinges ned i tempo og introduceres til et stykke dansk kulturhistorie, som vi bør og skal værne om og være stolte af. Du får fortællingen om, hvordan mennesker har kæmpet for deres land og deres eksistens. Man lærer om hårdtarbejdende sømænd, og hvordan det er at bo under fattige vilkår, hvor materielle goder på ingen måde er en livsværdi. Alle besøgende får noget at tænke over. Fregatten Jylland er et besøg værd.        

 

Fakta

Åbningstider

Se samtlige åbningstider for sæsonen her: 

 

Pris

Entré voksen: 72,50 kr.

Entré barn (4-17 år): 45 kr.

Entré senior (+65): 62,50 kr

Entré familie (2 voksne, 2 børn): 190 kr.

Til og med 9. august gives der 50% rabat. Derefter betales fuld pris.

 

Dagsprogram

Se mere her: 

          

 

Del artikel

Andre læser også