Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Varna og Bichel Vine: Vinmageren fra Schloss Gobelsburg holder winemakers på 1. parket

Af Jan L. Pedersen
På billedet ses Palle Enevoldsen , Lars bo Guldhammer Henriksen og Michael Moosbrugger.
På billedet ses Palle Enevoldsen , Lars bo Guldhammer Henriksen og Michael Moosbrugger.

Varna Palæet og Bichel Vine er gået sammen om at lave en winemakers dinner i den bedste ende af skalaen, og som er oplagt, hvis man går det mindste op i vin. Det er fredag og lørdag den 28. og 29. februar. Begge dage starter aftenen klokken 18.00.

 

Michael Moosbrugger er ansvarlig for vinproduktionen på Schloss Gobelsburg i Kamptal. Vinområdet ligger på bredden af floden Donau, som i øvrigt i Østrig hedder Danube. Vinene fra Schloss Gobelsburg har vundet et hav af anerkendelser og medaljer gennem årene. 

 

Vi nærmer os 1.000 år

Michael Moosbrugger og hans team har netop afsluttet vinhøst nr. 849. Du læste rigtigt. Som en deltager ved en vinsmagning engang spurgte; Hvorfor nævner I altid, hvor lang tid siden det er, man etablerede vinhuset. For mig er det lige meget, om de startede i går. Bare vinen smager godt. Og i princippet har smageren ret. Men så alligevel slet ikke.

Varna og Bichel Vine: Vinmageren fra Schloss Gobelsburg holder winemakers på 1. parket
På billedet ses Palle Enevoldsen , Lars bo Guldhammer Henriksen og Michael Moosbrugger.

 

Hos Schloss Gobelsburg har man haft 849 år til at dreje på knapperne. Klosteret er et Cistercienser kloster, hvor munkene kunne tage de rigtige beslutninger for at lave den bedst mulige vin uden hensyntagen til økonomi, da de jo på ingen måde lavede vinen for at tjene penge. Præcist ligesom munkene i Belgien, der laver verdens bedste øl.

Varna og Bichel Vine: Vinmageren fra Schloss Gobelsburg holder winemakers på 1. parket

 

Her lærer man af fejl

Det er der ikke noget nyt i. Men størrelsen på fejl i vinproduktion er afgørende for overlevelsen. Grunden er, at når man laver en fejl i vinproduktionen, vil der gå mindst et år, før man fremadrettet kan rette den. Det tager med andre ord et år at finde ud af, hvordan balancen er mellem den jord vinen vokser på, druerne, vinificeringen, årgangen og ikke mindst personen, som laver vinen. 

 

Schloss Gobelsburg er i dag helt i top. Mest deres hvidvin, men også deres rødvin. De bedste hvidvine er Østrigs bedste, og i det kommende klassificeringens-system er der ikke meget tvivl om, at Schloss Gobelsburg sidder på mindst én af de få Grand Cru marker, der kommer ud af det. Sandsynligvis to; nemlig Ried Lamm og Ried Heiligenstein.

 

Og hvorfor er de så stadig relativt ukendte og ikke hårrejsende dyre for topkvaliteter, der opnår helt op til 98/100 point i vinvurderingerne? Det får du svar på, når vinmageren fortæller om det den 28. og 29. februar på Varna Palæet.

 

Du får ikke bare en sublim smagsoplevelse, men samtidig møder du formanden, Michael Moosbrugger, for Østrigs klassificeringsråd, der ud over vinen driver et af de ældste vinhuse i Europa, spiller klassisk klaver, er forfatter og certificeret pilot til større jetfly.

 

Menuen er, selvfølgelig, lavet udfra, hvordan de enkelte vine smager 

Køkkenchef, Palle Enevoldsen, på Varna har lavet en menu, som matcher vinene fra Schloss Gobelsburg. Direktør for Bichel Vine, Lars Bo Henriksen, har sat vine til menuen. Makkerskabet er kommet frem til følgende: 

 

 

Menu & vine

Blanc de Blanc Brut Reserve

Sprøde snacks – tatar af jomfruhummer – foie gras med kirsebær

*****

 

Stenbiderrogn og torsk med vagtelæg

       2018 Domæne Gobelsburg Riesling 

***** 

 

Knivmusling og pighvar med vinterporrer

2014 Riesling Heiligenstein

*****

 

Færøsk laks med jordskokker og lakserogn

2018 Lamm Grüner Veltliner

*****

 

Kalvehale med foie gras, æble og tyttebær

2015 Zweigelt Reserve

*****

 

Dansk okse med morkler, syltede løg og trøffel

2015 Pinot Noir Reserve

*****

 

Citrusdessert med mango og passion

2018 Grüner Eiswein

*****

 

Kaffe og sødt

 

Prisen for mad og drikke er 1.395 kroner.

 

Du kan booke bord her: 

 

 

Vinskandalen i 80’erne var en skandale for alle de ærlige vinbønder

En del husker nok dengang i 1980’erne, hvor en forbryder fik den idé at hælde kølervæske i hvidvinen, som fik tør, tynd hvidvin til at smage som rig dessertvin. I Eiswein klassen. Men det gik helt galt, da man fandt ud af det.  

 

Det tog Østrig mange år med meget lav efterspørgsel på deres vine efter den skandale. At drikke kølervæske er ikke farligt, hvorimod den italienske vinskandale kort efter, hvor man tilsatte træsprit, slog 25 mennesker ihjel. Italien kom sig hurtigt. Hvorfor, man havde lettere ved at tilgive italienere, står hen i det uvisse.

Varna og Bichel Vine: Vinmageren fra Schloss Gobelsburg holder winemakers på 1. parket

 

Varna Palæet

Marselisborg Skov, Ørneredevej 3
8000 Aarhus C
Telefon +45 86 14 04 00
Mail: info@varna.dk
www.varna.dk 

 

Varna og Bichel Vine: Vinmageren fra Schloss Gobelsburg holder winemakers på 1. parket

 

Del artikel

Andre læser også