//Baggrund, Interviews

Chips i den bedste liga: Tang-Heine er tilbage med banebrydende idé uden E-numre

Mr. Tang, med det borgerlige navn, Heine Max Olesen. Manden, som startede Nordisk Tang, men ikke er en del af det mere. Iværksætteren. Den tidligere fiskehandler, som også drev en fiskerestaurant på Grenå Havn, er igen på banen. Der har ellers været mere eller mindre radiotavshed fra Tang-Heine. Den ellers så medievante iværksætter trak stikket i næsten halvandet år. Det undrede flere af os, som har fulgt mesteren af originalitet og tang.

 

Grunden var, han havde en idé.

 

Men den var ikke færdigudviklet, og den krævede tid at føre ud i livet. Det handlede om tang. Selvfølgelig, men på en anden måde end tidligere. Nu var målet et andet, og mere krævende. Det var svært at ramme, og det kostede en pæn sum at sætte pilen i bullseye. Men det lykkedes til sidst. For få måneder siden lancerede han så sin nye idé – og hvilken idé!

 

Denne gang handler det om chips

Hvad siger du til en pose chips med Lobster Paprika, hvor smagen kommer fra danskfangede hummere, eller en West Coast Seasalt, som er lavet af blæretang og algen, Spirulina. Den sidste er Squid & Pepper, hvor smagen af blæksprutte er til stede. De er tykkere end almindelige chips, men hold nu kaje, hvor smager de godt. Firmaet hedder ganske passende, Seaman Chips.

 

12 måneder “kun” med chips

Jeg har mødt Tang-Heine flere gange. Heine er en institution i Grenå og Djursland. En mand, som alle kan lide. Han snakker med alle og er indbegrebet af en glad dreng, som er noget af det mest behagelige og venlige, jeg har mødt. Jeg tog til Grenå for at få en snak med Heine og finde ud af, hvad det var, han havde gang i. Og det var tangchips – selvfølgelig.

Iværksætter med stort I

Heine Max Olesen er iværksætter og ikke forretningsmand i klassisk forstand. Han fik nogle partnere med ind i Nordisk Tang. Men som han fortæller, “ Vi var bare uenige om måden at drive forretning på. Den vej, Nordisk Tang ville gå, var ikke noget for mig”. Mere får jeg ikke ud af Tang-Heine. Han er ikke manden, som taler negativt om andre. Sådan er det. Men Tang-Heine har intet med Nordisk Tang at gøre i dag. Så er det på plads.

 

Det lød underligt, men manden sagde det…

Missionen er, at man skal have tangen tilbage på spisebordet, sagde Heine. Jeg undrede mig lidt. Er manden bindegal, eller hvad? Tang hører til i vandet, og ikke på et spisebord. Jeg har aldrig oplevet særlig meget tang på spisebordene. Det gælder de danske såvel som udenlandske spiseborde. Men manden sagde det, og han var ædru og ved sine fulde fem.

 

“Vi har spist meget tang i Danmark, men det er ufattelig mange år siden, og altså ikke i nyere tid, fortæller Heine. Så det er det store historievindue, vi arbejder med her. Fair nok, og der er skam kommet lidt tangpesto og tangsnaps i nogle af de små hjem. Men mainstream vil være synd at sige, at tang er blevet.

 

Årets iværksætter

Tang er sundt. Det kræver der ikke meget research for at finde ud af. Men det med at spise tang er ikke for alvor slået igennem i Danmark. Langt fra. Heine var fiskehandler på havnen i Grenå. Her havde han også en lille restaurant i lokalerne ved siden af. Det lå ligesom ikke i kortene, at han skulle blive årets iværksætter, men det blev han – med tangpesto. Da jeg startede Nordisk Tang, var der ikke andre med tangpesto, nu er der mindst 10, som sælger tangpesto – og det er kun godt, fortæller Heine Max Olesen.

 

Han drog til Herning

Man kan sige meget om Herning, men det skal man ikke. Men det kræver en speciel type med god tid, og lyst til at pendle fra Grenå til Herning i 12 måneder. For det var i Herning, Heine fandt en medinvestor til projektet. Så det var derude, udviklingen foregik. Tang Heine fortæller, at de har været i alle afkroge, både i form og struktur. Vi har brugt børnehaver, dagplejere, kokke, restauranter og så videre til at teste vores produkter, så det er med stolthed, at jeg kan sætte min signatur på det resultat, vi er kommet frem til. Efter de 12 måneder fik Heine lokaler på havnen i Grenå, og her oser det af ”rigtig” havn, hvor der stadigvæk arbejdes.

 

Tre modeller – og meget forskellige

Chipsene er tykke, og der er smag i dem. Rigtig smag og ikke blot en opvisning i, hvor mange E-numre man kan stoppe i en chips, uden man opdager det.

Hos Seaman Chips er der ingen E-numre. De hedder West Coast Seasalt, og er lavet af blæretang og algearten spiolina. Den er kendt for at være rig på protein. Lobster Paprika er baseret på danskfangede hummere, som er kogt ind, og hummersmagen er tydelig. Den sidste er Squid & Pepper. De smager af blæksprutte.

 

Rammer tidsånden rent

At der ikke er E-numre i, er et plus. At det er sund ligeså er kun godt. Fedtprocenten er lav. Det er lavet af bæredygtige råvarer. Emballagen er genbrug og nedbrydelig. De støtter “No plastic in ´the ocean”, men ikke mindst så smager tangchipsene ganske enkelt fremragende. Det er godt set, og der er ingen andre, der laver bæredygtige og velsmagende chips, hvor man har god samvittighed, når man spiser dem.

Med en fedtprocent på under 20 er vi langt foran traditionelle chips og flæskesvær. Jeg vil hellere sige, at med vores chips, kan man synde på en positiv måde, fordi man får de sunde egenskaber fra tangen,” fortæller Tang-Heine.

 

Grenå-flagskib

Tang-Heine kommer fra Grenå – og han bor der også med familien. Selvom Norddjurs Kommune nok ikke kører i samme gear som Heine, så elsker han havnebyen. Som han fortæller, “ jeg er opvokset her, og har sejlet med min bedstefar, som var fisker her på havnen. Jeg har boet her altid, og jeg kunne ikke drømme om at starte firma op andre steder”. Så firmaet ligger på Grenå Havn på kanten af molen. Her er både kontor og lager. Hvis pladsen bliver for trang, så ser det umiddelbart ud til, at der er rigeligt med udvidelsesmuligheder.

Hvor kan man så købe chipsene henne?

Menu og Salling, men vi tænker på at komme ud andre steder.

 

Læs mere om Seaman Chips her: 

 

 

 

Baggrund Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet