//Nyheder

Den gastronomiske udvikling: Stor Michelin-event på Aarhus Rådhus

Michelinguidens stjernestøv drysser ud over Aarhus den 18. februar. Ikke kun i Musikhuset, hvor den officielle uddeling finder sted, men også på Aarhus Rådhus, hvor Food Organisation of Denmark (FOOD) arrangerer en Michelin-event for producenter, leverandører og andre tilknyttet restaurationsbranchen for at sætte spot på den gastronomiske udvikling i Aarhus og Østjylland.

 

Aarhus Rådhus lægger lokaler til, når FOOD arrangerer Michelin Star Revelation Viewing Event i anledning af, at Michelin for første gang nogensinde i den nordiske guide, uddeler sine stjerner uden for en hovedstad. Eventen kommer til at foregå samtidig med, at topkokke fra de nordiske lande bider negle på den anden side af gaden i Musikhuset i Aarhus, hvor den officielle uddeling af de eftertragtede stjerner finder sted.

 

Hensigten med eventen er at udnytte Michelins stjerneglans til at sætte maksimalt spot på den markante gastronomiske udvikling, Aarhus og Østjylland har gennemgået de senere år, hvor Region Midtjylland og Aarhus også i 2017 fik den blivende titel som Europæisk Gastronomiregion.

Eventen sker i fællesskab med den fødevarebranche, som er en del af gastronomiens verden. ”Arrangementet skal også bruges til at demonstrere, hvordan gastronomien og kokkene har betydning for den mad, som danskerne handler ind og laver i egne køkkener. Kokkenes vildskab og kreativitet inspirerer landmænd til at dyrke nye spændende sorter, og gastronomien sætter gang i nye trends, som bliver til nye produktidéer. Pludselig laver vi andre også dessert med havtorn og pynter den med spiselige blomster,” siger Anna Lund, direktør hos FOOD Aarhus, der står bag arrangementet. 

 

Det ændrer vores madkultur

”Når vi laver Food Festival i Aarhus i september er der udsolgt til workshops, hvor folk lærer at fermentere, bage brød med deres egen surdej eller sylte deres egne grøntsager. Gamle teknikker som Michelinkokkene har gjort populære igen. Det er for mig det bedste eksempel på, at dét, der sker i Michelinkøkkenerne i dag, ændrer vores madkultur i morgen,” siger Anna Lund.

 

Rådhussalen bliver derfor fyldt med eksempler på fødevarevirksomheder, der arbejder tæt sammen med topkokkene.

  • Guldrummet fra Danish Crown kommer med lækkerier lavet af de grise, som Hans Erik og Kirsten Jørgensen opdrætter på deres frilandslandbrug Risbjerg på Fyn. I dagens anledning bliver kødet taget under kærlig behandling af kokke fra Michelin-restauranten MeMu i Vejle. Guldrummets kød er netop udviklet i tæt samarbejde med Michelin-kokke og bliver i dag serveret på nogle af landets bedste restauranter.  
  • Arla Unika kommer med deres oste, som også er skabt i tæt samarbejde med de bedste restauranter og topkokke herhjemme, og som almindelige forbrugere i dag kan købe i udvalgte butikker landet over.  
  • De aarhusianske kaffehelte fra La Cabra viser, hvordan man brygger den perfekte kaffe.
  • Lokale Bent Brandt viser, hvor stor betydning opdækningen og service har for måltidet eller restaurantoplevelsen.
  • LIDL kommer med deres helt nye serie af produkter, som er skabt sammen med Michelin-kokken Wassim Hallal. 

 

Lokale aktører

Det Grønne Museum kommer desuden med en hær af dygtige lokale producenter, der dagligt leverer råvarer eller produkter til Michelin-restauranterne, og så har de tre aarhusianske Michelin-restauranter Domestic, Gastromé og Substans hjulpet med at skabe en særlig Michelin-menu i dagens anledning. Den bliver lavet af eleverne fra kokkeuddannelsen på Aarhus Tech. De har nemlig sagt ja til at sørge for, at dem der arbejder på Michelin-restauranterne for en gang skyld kan slappe af.  

 

Køkkenchef og medindehaver af Michelin-restauranten Gastromé, Søren Jakobsen, er glad for, at glansen fra stjernestøvet både bruges til at sætte fokus på den gastronomiske udvikling i bredere forstand og til at favne andre end topkokkene selv. “Det er jo alle i en restaurant, der gør det muligt med sådan en hæder, som en Michelinstjerne er. Så derfor synes jeg, at det er en virkelig god ide, at opmærksomheden også rettes på de fødevareproducenter, leverandører, opvaskere, tjenere og kokke, der er forudsætningen for, at vi har kunnet drive den gastronomiske udvikling så vidt. Jeg glæder mig og krydser fingre for, at der bliver noget at fejre,” siger Søren Jakobsen. 

 

Begrænset antal billetter

Ud over deltagere fra branchen vil et begrænset antal billetter blive budt ud til de hurtige eller heldige mandag den 4. februar klokken 12:00. Billetterne hentes her: https://foodfestival.safeticket.dk/michelin Billetterne vil blive uddelt efter ”først til mølle princippet” og giver adgang til hele aftenens show på rådhuset. Man kan max være heldig at få 2 gratis billetter pr. snude med kun et billetgebyr på 10 kroner. For 199 kroner kan man tilkøbe en særlig Michelin menu, som er udtænkt med elementer fra de aarhusianske Michelin-restauranter Domestic, Substans og Gastromé.

Hvis man ikke når at få billet til Michelin Star Revelation Viewing Event på Aarhus Rådhus, så samles billetter til associerede events under titlen Nordic Gastronomy Celebration.

 

Nordic Gastronomy Celebration

Det er ikke kun i Musikhuset, at stjernerne drysser den 18. februar og den supplerende fejring på Aarhus Rådhus. Under overskriften Nordic Gastronomy Celebration kan borgerne i relation til Michelinuddelingen, opleve en række events, hvor gastronomien er i centrum.  Udfordr dine smagsløg med en multi-sensorisk middag eller tag med på workshoppen ’At spise med alle sanser’, hvor professor Qian Janice Wang fra Aarhus Universitet tester teori i praksis. Begge arrangementer foregår på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Find billetter og læs mere her: https://www.visitaarhus.dk/aarhus/michelin-aarhus

Praktisk Information 

  • Lokation: Aarhus Rådhus, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus
  • Åbningstid kl. 18.00 – 20.30. Dørene åbner kl. 17.30

Om Michelinuddelingen i Aarhus

  • Michelin lancerer mandag den 18. februar 2019 den nordiske Michelin Guide 2019. Den officielle uddeling finder sted i Musikhuset, Aarhus. 
  • Michelin Guide Nordic Countries 2019 hedder den guide, der bliver offentliggjort den 18. februar, og den dækker følgende 5 lande: Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island. 
  • Musikhuset vil huse ca. 450 gæster fra disse lande. Gæsterne er de involverede topkokke og michelin-restauranter i Guiden, som typisk får 2 billetter pr. restaurant. Herudover vil gæsterne være madjournalister og madanmeldere fra de 5 lande. 
  • Arrangementet i Musikhuset åbner dørene kl. 18.00 og den officielle ceremoni går i gang lidt senere på aftenen med efterfølgende cocktailreception
  • Aarhus skriver i 2019 historie, når byen som første ikke-hovedstad, i den nordiske guide, er vært ved den nordiske Michelin-uddeling.

 

Om Food Organisation of Denmark 

  • FOOD er en non-profit organisation, der i 2010 startede som et samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige Danmark. FOOD arbejder for at gøre danskerne og omverdenen opmærksomme på den fantastiske udvikling, der sker på madfronten i Danmark og Norden. Samtidig arbejder FOOD på at skabe vækst og udvikling i både gastro- og fødevarebranchen.
  • FOOD står blandt andet bag madfestivaler som Food Festival i Aarhus og Copenhagen Cooking & Food Festival. FOOD støtter bl.a. også Bocuse D’or (Verdensmesterskabet for kokke), hvor den danske Kok Kenneth Hansen lige har vundet VM. FOOD har fx. brugt Kenneth Hansen til at hjælpe fødevareproducenter med produktudvikling, hvilket eventet på Aarhus Rådhus netop også sætter fokus på.

Nyheder Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet