Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

7 ud af 9 sushi-restauranter dumper – første guide til bæredygtig sushi

Af anders@sommersangdigital.dk

Sushi er populært som aldrig før. Særligt i de større byer er sushi hot at spise. Men ved danskerne overhovedet, hvad der gemmer sig mellem deres spisepinde? Og hvor meget tænker restauranterne egentlig over, om sushien på deres menukort er bæredygtig?

WWF lancerer Danmarks første guide til bæredygtig sushi

WWF lancerer derfor Danmarks første guide til bæredygtig sushi! Guiden kan downloades som app til iPhone og Android smartphones.

”Nu kan vi som forbrugere for første gang se, om den sushi, vi spiser, er bæredygtig. Jeg elsker selv sushi, men det er vigtigt, at vi alle tænker over, hvilke fisk og skaldyr vi spiser, hvis vi skal sikre, at der er nok af dem til vores børn og børnebørn. Som forbrugere har vi en kæmpe magt over for supermarkeder, fiskehandlere og restauranter, da de kun sælger de fødevarer, vi efterspørger. Vi kan derfor alle sammen være med til at gøre en vigtig forskel ved aktivt at efterspørge den bæredygtige sushi,” siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

 

I guiden kan man nemt og hurtigt slå op om laksen, tunen eller rejen er bæredygtig ud fra trafiklys-farverne rød, gul og grøn. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på, om bestanden er truet, og hvordan fisken og skaldyret er fanget eller opdrættet. Tigerrejerne er eksempelvis ofte med til at rydde unik natur i Asien og flere af tun-arterne er presset i bund eller decideret truede. Til gengæld kan du trygt sætte tænderne i håndsamlede og opdrættede kammuslinger, kongekrabbe fra Alaska og Norge og sockeye Alaskalaks – ”den nye tun”.

 

7 ud af 9 sushi-restauranter dumper

Guiden ser også nærmere på bæredygtigheden hos de ni største danske sushi-kæder. Hele seks ud af ni sushi-kæder skraber bunden og får 0 stjerner ud af fem mulige, mens en restaurant-kæde slæber sig op på én enkelt stjerne. Både Sushi One, Lucky Sushi og 9-Ni Running Sushi serverer endda truede dyr. De har nemlig ål på menuen, som er en stærkt truet dyreart, hvilket får skarp kritik af WWF’s fiskeekspert.

”De fleste supermarkeder har stoppet alt salg af ål, så det er under al kritik, at disse tre sushi-restaurantkæder fortsat tilbyder deres kunder at spise en truet dyreart. Hvis vi kunne have givet minuspoint, havde vi gjort det!” understreger Iben Rathje og påpeger, at WWF kun har undersøgt de største sushi-kæder, og at det derfor kan se langt værre ud, hvis man også kigger flere af de mindre sushi-restauranters menukort efter i sømmene.

Kun Green Sushi og Sticks’N’Sushi scorer over middel med henholdsvis 4 og 3,5 stjerner. ”Green Sushi har et rigtigt stort engagement i bæredygtighed og har taget mange konkrete initiativer for at få bæredygtige fisk på menukortet. Blandt andet kongerejer og kammuslinger og ’den nye tun’ – den såkaldte sockeye Alaskalaks, der er på WWF’s grønne liste og med sin flotte røde farve og lækre kød er virkelig velegnet som erstatning for tun. Det er helt klart værd at bakke op,” siger Iben Rathje.

Sticks’n’Sushi, der er Danmarks største sushi-kæde med hele 13 restauranter, lander på en andenplads.

”Sticks’n’Sushi blev i efteråret 2014 MSC-certificeret, hvilket betyder, at der er styr på sporbarheden og bæredygtigheden for den del af deres sortiment, som er MSC-mærket. Det betyder, at du her kan spise koldtvandsreje, kammusling og black cod (en slags torsk) med god samvittighed,” siger Iben Rathje.

 

Supermarkederne halter bagefter

WWF har også undersøgt de færdiglavede sushi-bokse i seks forskellige supermarkedskæder. Undersøgelsen viste, at informationen på sushi-boksene var yderst mangelfuld.

”Der er ofte ingen eller meget mangelfulde informationer på pakkerne. Som forbruger er man derfor på herrens mark, hvis man gerne vil tage hensyn til sårbare arter. I bedste fald kan man læse, at boksen indeholder ”rå laks” eller ”forkogt reje” – men intet om, hvilken konkret art man spiser, hvor den er fra, eller hvordan den er fanget eller opdrættet. Der er brug for langt bedre mærkning og information om art, fangstmetode og fangstområde,” forklarer Iben Rathje, der derfor opfordrer de danske sushi-elskere til at stille kritiske spørgsmål til restauranter, supermarkeder og fiskehandlere – og bruge WWF’s Sushi-guide.

 

VIDSTE DU, AT…

 

  • 90 % af verdens fiskebestande er enten fuldt udnyttede eller decideret overfiskede?
  • den globale eksport af fisk og fiskeprodukter i 2012 udgjorde 129 mia. dollars? Markedet forventes at stige fra 150 mio. tons til 200 mio. tons i 2025 for at understøtte befolkningstilvæksten.
  • cirka 1 mia. mennesker er afhængige af fisk som en vigtig kilde til protein?
  • vi spiser mere og mere fisk – i 1960 spiste hver indbygger i gennemsnit 10 kilo fisk om året, og i 2012 var det tal steget til 19 kilo?
  • i 1960 blev der produceret 1,6 mio. ton fisk og skaldyr i opdræt? I 2012 var produktionen eksploderet til 66,6 mio. ton, hvilket gør akvakultur til den hurtigst voksende fødevareproduktion i verden.
  • fisk og skaldyr er mere klimavenligt end kød? Et kilo pillede, frosne rejer udleder 10,5 kg. CO2, mens et kilo oksekød belaster klimaet med hele 19,3 kg.
  • verdens dyreste tun blev solgt for 10,3 mio. kroner i 2013? Den blåfinnede tun – der er en truet art – vejede 269 kilo og blev købt af restaurantkæden Sushi-Zanmai på Tsukiji fiskemarked i Japan.
  • den atlantiske, blåfinnede tun kan veje op til 680 kilo og blive op til fire meter lang – og dermed er verdens største tunart? Tunen er en af havets hurtigste rovfisk og kan svømme op til 65 km i timen?
  • hver tiende atlantiske blåfinnede tun, der blev hevet op af havet fra 2000-2010 var ulovligt fanget?

 

Kilder: WWF og FAO

 

 

Del artikel

Andre læser også