Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

TGV Café – her er man nærmest lykkelig

Af Jan L. Pedersen

Lillebror er blevet voksen. TGV Café blev etableret som en lillebror til Restaurant ET. Nu må vi så konstatere, at det går meget godt for lillebror. Faktisk så godt, at TGV på et par punkter ånder storbror markant i nakken. Dejligt med lidt konkurrence, især når det kommer gæsterne til gode. TGV Café, ja sådan hedder caféen nu engang. Navnet kommer af det franske højhastighedstog, Train à grande Vitesse, forkortet til TGV. Grunden er, at caféen ligger overfor Aarhus Hovedbanegård og er godt gemt i hjørnet. Stedet åbnede for snart tre år siden. Ambitionerne var at skabe en parisisk fortovscafé i Aarhus, og det er efter vores mening lykkedes ret godt.

Indretning på TGV Café i Aarhus

TGV snobber nedad

Caféen i krogen har mere at byde på end som så. Tre gange spiste jeg på TGV Café i sidste uge. To middage og en frokost. Alle tre gange var gode oplevelser. De kan noget på TGV Café. Faktisk synes jeg ikke, at det er cafémad, man får på TGV Café. De kan så absolut matche gode restauranter i Aarhus og København. Efterhånden har TGV Café udviklet menukortet og er nu i højere grad at betegne som en bistro med alle de gode, gamle klassikere som faste retter på kortet. Maden på TGV Café er efter vores vurdering indbegrebet af ypperlig velsmag med rødder i den franske køkken.

Udsigten til Aarhus Banegård

Mad med stolthed og respekt

Vi startede med et glas crement fra Die fra producenten Poulet et Fils. Den havde duftnoter af blomster med en opfriskende syre og let sødme. Prisen for dette udmærkede glas var 48 kroner.

Crement fra Die fra producenten Poulet et Fils

Vi valgte lidt af hvert fra menukortet. Blandt andet hoppede den ene af os på deres skiftende trerettersmenu til 250 kroner. Forretten var œufs en meurette som på dansk betyder pocheret æg med små bacontern, friskhakket persille og sauce bordelaise lavet på kalvefond, rødvin, lidt marv og til sidst tilsat smør. Især et perfekt pocherede æg gjorde æstetikken fuldendt. En helt igennem velsmagende forret.

æufs en meurette på TGV Café i Århus

Vores tjener anbefalede en rødvin til. Det var en Domaine de Poulvarel 2009 fra Costières de Nîmes, den sydligste appellation i Côtes du Rhône. Den var lavet af 50/50 syrah og grenache og havde godt med mørke bær, en smag af lakrids og eg med en smag sødme. Prisen for dette glas var 68 kroner. Der blev fyldt godt op i glasset, så det var på ingen måde et lille glas vin.

Domaine de Poulvarel 2009 fra Costières de Nîmes

Næste ret var kammuslinger med gryer gratineret muslingeragout med en tynd skive mørk toast til. Der var frisk dild på toppen, som passende perfekt til muslingeragouten. Retten er blandt de bedste, jeg har smagt med kammuslinger. Det var en perfekt anretning med meget store og flotte muslinger der så indbydende ud. Sammensætningen var smagsmæssigt en ubetinget succes. Prisen var 138 kroner, og retten er fast på menukortet.

Kammusling medgryer gratineret muslingeragoutog toast på TGV Café

Vinen vi drak var fra producenten Domaine des Ballandors i Quincy, Loire. Den var lavet på sauvignon blanc og passede godt til retten med sine friske citrusnoter og flotte syre. Prisen var 68 kroner for et glas.

Domaine des Ballandors i Quincy, Loire

Som mellemret valgte vi foie gras terrine. Det er næsten obligatorisk på en fransk café. Det var pæn stor portion med en ret tyk skive foie gras. Jeg syntes, den bløde konsistens var helt perfekt. Den ristede brioche havde en flot smag af smør og var dejlig saftig og sprød. Der var helt igennem velsmag. Den syrlige frissesalat med sennepsvinaigrette og de små citronstænger gjorde det godt til den fede foie gras. Prisen var 128 kroner, og på ingen måde dyrt for en så stor og flot servering. Vinen hertil var sød. Den var på ædelrådne druer anno 2009 fra Chateau Manos fra appellationen Cadillac i Bordeaux. Der var en fin sødme, syre og en god fedme. Vinen fungerede godt til retten, så stor ros til tjeneren for dette match.

Foie gras terrine på TGV Café i AarhusChateau Manos 2009 fra appellationen Cadillac i Bordeaux

Bøffen på TGV er fabelagtig. Prisen er kun 198 kroner. Jeg har spist rigtig mange bøffer på TGV Café, og jeg bliver aldrig træt af den. Bøffen er pænt stor, mit bud er godt 250 gram. Den kommer med fritter og hjemmelavet bearnaise, samt løg i to forskellige udgaver. Prisen er lav for en steak af den størrelse og kvalitet. Det lidt specielle på TGV er den syrlige og velsmagende hjemmelavede bearnaise. Den er mere syrlig end man er vant til, men det passer mig rigtig godt, da jeg holder meget af den syrlige smag. Mere fransk og enkelt bliver det ikke. Stor ros til TGV for denne udødelige klassiker. Vinen dertil var en Coteaux du Languedoc, Les Sabines 2006 fra producenten Mas de la Barben. Det var en kraftig vin med god styrke. Den passede fint til retten, og faldt i min smag. Prisen var 88 kroner for et glas.Bøf med fritter og hjemmelavet bearnaise på TGV CaféCoteaux du Languedoc,  Les Sabines 2006 på TGV Café i Århus

Den anden hovedret var fra deres trerettersmenu. Det var rosastegt kalvefilet med puré af rodfrugter, bagt persillerod og en mørk sauce med syltede perleløg og tern af sprængt kalvebryst. Der kom små bagte kartofler i en separat skål. En flot ret – ubetinget. Kødet var mørt, meget mørt, og der var masser af smag i. En stor og flot hovedret som sagtens kunne have kostet 200 kroner alene.

Rosa stegt kalv på TGV Café

Hertil fik vi en udmærket Bordeaux fra Chateau Cailletaux Bergeron anno 2010 til 78 kroner. Der var en god balance, en let sødme og en god portion tanniner, som passede godt til retten.Chateau Cailletaux Bergeron anno 2010 på TGV Café i Århus

Godt mætte gik vi om bord i desserterne. Min makker fik klassikeren tarte au citron til 78 kroner. Den var let brændt og med en yderst cremet italiensk marengs med den rette seje konsistens. Den citrussyrlige creme havde en perfekt frisk smag. Tærten smagte rigtig godt, og prisen var fantastisk billig. I glasset var en Muscat de Rivesaltes 2009 fra Domaine de la Coume du Roy i Roussillon. Den havde masser af sødme og passede glimrende til citrontærten.Klassikeren tarte au citron til 78 kroner på TGV CaféMuscat de Rivesaltes 2009 fra Domaine de la Coume du Roy i Roussillon

Menuens dessert var creme caramel. Det er en form for karamelpanacotta med forskellige citruspuréer på, flager af henholdsvis marengs og caramel. Der var små stykker af smørsmåkage ved siden af. Det veltilberedt og god dessert, som var i fin balance med syre og sødme.

Creme caramel på TGV CaféVinen dertil var sød, rød og fra Maury i Roussillon, Domaine de la Coume du Roy. Der var masser af solbær i både næse og mund og passede perfekt til citruspurérne. Man kunne ikke være andet end tilfreds med sådan et glas.

Maury i Roussillon, Domaine de la Coume du Roy

Usædvanlig flot og billig vin

Noget af det, som overrasker på TGV Café, er deres store vinkort. TGV Café kører ikke med deciderede vinmenuer til en fast pris, men tjenerne har matchet hvilke vine, der passer til maden. Her overrasker TGV Café i den grad. Ikke kun med bredden af vinkortet, men også med priserne. Jeg tror, de tager indkøbsprisen og plusser den med 100 – 200 kroner. Det fortjener stor ros – bliv ved med det TGV Café. Du kan for alvor få kongevine til relativ små priser. Et glas vin koster fra 48 kroner og det er vel at mærke et godt glas. Det er dejligt med et sted, hvor vinen er til at betale.

Vinskab på TGV Café i Århus

Atmosfæren minder om en Parisercafé

Stedet er cool indrettet. Stilen ren og man kan umuligt undgå at bemærke deres store forkærlighed for sort. Der er noget eksklusivt over stedet. Man føler ikke, det er en provinsby, man er i, tværtimod er der noget kosmopolitisk over TGV Café. Der er gennemgående god stil, som gør, man kan sidde der i timevis.

Baren på TGV Café i Århus

Betjening med overskud

En perfekt aften på TGV Café. Jeg kommer meget ofte på TGV. Der er noget over stedet i krogen. Som jeg ser det, er der en hygge samtidig med, der er en vis trafik med folk, der kommer og går. Nogle gange sidder jeg bare og nyder et par kopper kaffe og kigger over på banegården, hvor der altid er meget at kigge på. Denne aften kom kokkene ud og præsenterede maden. Det er mere eller mindre normalt på TGV Café. Personalet er venligt og imødekommende. De giver noget af sig selv, går ind i folk på med træsko på.

Vintønde på TGV Café i Aarhus

Bedste anbefaling herfra

TGV er mad- og vinmæssigt med i toppen, men priserne er ikke i top. Man kan få 3 meget flotte og store retter for 250 kroner. Billigt for så god mad, som er vellavet og med køkkenets personlige præg. Kokkene ved i den gad hvad de har med at gøre. Drikkevarerne kan man jo selv styre niveauet på. Vi er ikke bange for på Byens Spiseguide at nævne TGV Café som et af de spisesteder i Aarhus midtby, hvor man får mest value for money. Et til tider meget undertippet sted, men jeg skal love for, det er uberettiget. De gør det godt – og man fristes til at sige, de gør det for godt i forhold til prisen.

Flotte vægmalerier på TGV Café i Aarhus

TGV Café

Banegårdspladsen 4
8000 Århus C 
Telefon +45 86 24 88 00 
Mail:  kontakt@tgvcafe.dk
Besøg website

[mappress mapid=”227″]

Del artikel

Andre læser også