//Mit Aarhus, Restaurant

Cirkusprinsessen: Still going strong og stadigvæk fit for fight efter 23 år med Brasserie Belli

En af de restauranter, som ikke gør stort væsen ud af sig, er Brasserie Belli i Frederiksgade. De har ellers et flot rødt metalskilt, med en anbefaling fra Michelinguiden, og de får udelukkende ros for deres mad og betjening. Der er altid godt med gæster. Beliggenheden i Frederiksgade fejler ikke noget. Facaden er som taget fra Frankrig. Den er lig med et fransk brasserie eller bistro. Efter mere end 23 år lever Restaurant Belli i bedste velgående. Måske bedre end nogensinde før.

Vi bliver ofte fascineret af de mennesker, som har en passion og en mission med det, de laver, og det har Trine Belli, som er den ene halvdel af Brasserie Belli. Den anden del er Trines mand, køkkenchefen, Ronald. Jeg var forbi Brasseriet og fik mig en kop kaffe, en nybagt croissant og en snak med Trine Belli.

 

Cirkusblodet er der evigt

Trine Belli er født ind i en cirkusfamilie. Hun er en ægte cirkusprinsesse, og er oldebarn af Meta og Giovanni Belli, som ejede Cirkus Belli. I slutningen af 1930’erne var det vokset til at være Danmarks største. Det startede som et lille, omrejsende cirkus, og på relativ kort tid blev det til et berømt cirkus med artister fra hele verdenen.

Trine Belli har ikke selv optrådt i Cirkus Belli, men derimod i Cirkus Krone. Her optrådte hun som luftartist og med akrobatik sammen med sin makker, Frank Thierry, som i øvrigt stadigvæk er aktiv i Cirkus Krone, som han lige har overtaget efter sin mor. Rampelyset blev en selvfølge for den ellers så generte, Trine Belli. For hende blev det at optræde naturligt. Hun var en del af cirkuskulturen fra barnsben, og indrømmer meget ærligt, at hun da stadigvæk savner cirkusverdenen.

 

Værten er still going strong

Trine Belli holder sig godt. Det ses tydeligt, også selvom hun ikke kan passe kostumet mere. Nu var det også det første kostume, hun fik som seksårig. Det var mere til ære for fotografen, hun tog trikoten med. Trine Bellis cirkuskarriere stoppede brat, da hun faldt ned under et akrobatiknummer. Det gjorde, at hun aldrig kom i manegen mere. Styrtet var i øvrigt sammen med Frank Thierry, som i dag er cirkusdirektør i Cirkus Krone. En drøm gik itu. Trine Belli havde dengang forestillet sig, at hendes liv skulle være ad cirkusvejen. Men sådan blev det ikke. Men det blev til syv aktive år i det omrejsende cirkus.

Elsker sit job efter 23 år

I 23 år har Trine Belli haft Brasserie Belli sammen med sin mand. Det gør restauratørparret til nogle af dem, som har drevet den samme restaurant længst i Aarhus. Trine er lige blevet 50 år, men det er jo ingen alder, som hun siger sammen med en smittende latter.

 

Som helt ung var hun ude at rejse og ville gerne være guide. Men hendes far mente, at hun skulle tage en “rigtig” uddannelse først. Så det gjorde hun, og det blev en uddannelse som kok. Et rent tilfælde, men i dag er Trine Belli glad for valget, selvom hun sjældent arbejder i køkkenet i dag. Hun er uddannet sammen med og under sin mand, Ronald på Sophiendal Gods, hvor han var køkkenchef. Det var i 1988.

 

En familierestaurant, hvor værtskab er en selvfølge

I dag er det manden, Ronald, der er chef i køkkenet. Sådan har det altid været. Trine står for restauranten. To af deres tre sønner er i dag også i restauranten. Det er helt frivilligt, understreger Trine Belli. Men børnene har også fået restaurantlivet ind med modermælken, så at de arbejder her, er ikke så underligt. Ud over de fire fra familien er der selvfølgelig også en del ansatte, som der skal tages hånd om.

 

På spørgsmålet om værtinden på Belli er glad for sit job, kommer svaret prompte. “Ja da, jeg elsker mit job, og vores restaurant. Efter 23 år her føler jeg, vi har meget endnu, og med de mange stamgæster, som fast er kommet hos Brasserie Belli gennem mange år, så tænker jeg faktisk ikke på, at lave noget andet”. Trine Belli er en passioneret og inspirerende kvinde, som man umuligt kan lade være med at synes om. Hun smiler meget. Virker som en klippe af overskud. En af den type værter, eller rettere, værtinder, som er savnet på de danske restauranter. Det er blevet et sjældent syn, at ejerne selv er i deres restauranter.

 

Cirkus er stadigvæk en stor del af Trine Belli. Hun er vild med klovne. Mine børn har malet mange klovne, som hænger på væggene i det cirkus-inspirerede brasserie, hvor der er et hav af dekorationer fra og om dansk cirkushistorie.

 

Med åbenhed kommer man længst

Trine Belli er et ærligt, venligt, smilende og åbent menneske. Hun er ikke snobbet. Elsker at snakke med mennesker, og kan gå ind i folk med træsko på. Det ses tydeligt på den jordnære og direkte måde, hun snakker med gæsterne på. Vi skal være dem, vi er, og gøre vores bedste for vores gæster. Selvfølgelig er vi stolte over Michelinguiden kan lide os, men det har ikke ændret på det, vi laver. Vi er helt nede på jorden, og vores gæster skal have det godt her. De skal føle sig velkomne, og glade. Vi er altid ærlige om, hvad vi gør og ikke gør. Den åbenhed forstår gæsterne godt, og sætter pris på den tryghed der er ved et værtskab, som har fungeret i 23 år.

 

Tryghed og værtskab

Efter snart 24 år som vært i sin egen restaurant, er det en af de mest erfarne restaurantchefer – eller rettere, værter, vi har med at gøre. Nej, det var ikke sjovere dengang, men nu er der bare mere ro over det, fortæller Trine Belli. Hvorfor er der mange grunde til. Men en ting er den samme, og det er, at gæsterne slapper mere af, hvis der er en vært/tjener med erfaring. Det skaber tryghed. Helst en som kan læse gæsterne, og se, hvem der gider at snakke, og hvem der ikke gør. Det kræver empati og indlevelsesevne, hvilket er evner, som er medfødte for nogle, mens andre skal lære dem.

 

Vær nu tilstede, for pokker!

Trine Belli har sine kæpheste, og ikke cirkusheste. En af dem er, at man skal være tilstede, der hvor man er. Når man taler til gæsterne, så skal man have sine tanker og opmærksomhed der. Det er ikke svært, men alt for mange virker fjerne, og det kan gæsterne, og i øvrigt alle andre man taler med mærke med det samme. God betjening handler jo om, at lytte og sætte sig ind i hvilke behov en gæst har. Med andre ord, at læse gæsten. Det må vi aldrig glemme, fortæller Trine Belli. Hun mener ikke, at god betjening er kompliceret, bare man har et åbent sind, og hele tiden huske på, hvordan man selv vil behandles. Man må aldrig glemme, at man skal behandle andre, som man gerne selv vil behandles. Trine Belli forventer modsat også, at gæsterne taler pænt, og ordentligt til hende, og resten af personalet på Brasserie Belli. Og det gør langt de fleste heldigvis også.

 

Et brasserie, hvor alle skal have råd til at spise

Belli har alle årene haft den politik, at gæsterne skal have ordentligt og hjemmelavet mad til en pris, som ikke ruinerer dem, og som man kan blive mæt af. Sådan har det altid været. Trine Bellis mand kommer oprindelig fra Holland og har et tæt forhold til fransk mad. Derfor er madstilen hos Brasserie Belli også fransk. Her er altid boeuf bourguignon, plat du jour, fiskesuppe, muslinger, steak frites, tatar, croque monsieur, kanin, tarte tatin, creme brûlée og så videre. Men i dag er der også flere danske retter på menukortet, men kun hvis der er smag i dem, ellers ikke. For smag er, og har altid været, et af nøgleordene for restauratørparret. Flere af retterne er forlængst blevet klassikere, og elsket blandt (stam)gæsterne.

Brasserie Belli har åbent både til frokost og aften, og seks dage om ugen. Eneste dag, der er lukket, er søndag.

 

Se mere om Brasserie Belli her

 

 

Mit Aarhus Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet